Rajče – malý kulatý zázrak.
Stačí jen pohlédnout na výčet jeho zásluh o naše zdraví a je jasné, že rajské jablko je obdivu a především časté konzumace hodná plodina.
Nenápadné rajče je hotovou studnicí prospěšných látek. Obsahuje vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, draslík a železo, v menším množství také vápník a fosfor, je zdrojem vlákniny, nechybí ani důležité antioxidanty, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály. Pojídání rajčat podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům, posiluje buněčnou strukturu a imunitu, prospěšné jsou i antibakteriální účinky.
Rajčatové těstoviny
300 g těstovin, 400 g rajčat, 2 dl smetany, olej, cibule, bazalka, šalvěj, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.